Recepty z klášterní kuchyně

Milí kuchaři, milé kuchařky, labužníci, gurmáni a jim podobní! Vítejte v klášterní kuchyni.

Rádi se s vámi dělíme o recepty, které jsou mnohokrát vyzkoušené s velkým úspěchem. Upozorňujeme však, že ke každému receptu je třeba přidat jednu nezbytnou ingredienci - a to LÁSKU. Na tu vám recept nedáme, jen snad doporučení, abyste jí (nejen) při vaření rozhodně nešetřili. Láska totiž dodává každému pokrmu tu pravou chuť!


Rokfórová pěna s ořechy

Suroviny: 8 dkg másla, 20 dkg nivy, 1 dcl šlehačky, 1 dkg ořechů

Postup: Máslo, nivu a smetanu našleháme, přidáme mleté ořechy. Mažeme na plátky chleba.

Zapékané plněné žemle

Suroviny: 15 žemlí, 6 vajec, 25 dkg salámu, 15 dkg másla, 5 dkg tuku, 1 cibule, 10 dkg tvrdého sýra, kečup, sůl

Postup: Žemle rozpůlíme a vydlábneme, natřeme máslem. Nakrájíme najemno salám. Připravíme míchaná vejce na cibulce a přidáme salám. Osolíme. Naplníme do žemlí, posypeme strouhaným sýrem, kečupem a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 5 minut.

Sladké kosti

Suroviny: 2 kg kuřecích křidýlek, 10 lžic medu, 10 lžic sojovo-houbové omáčky, troška chilli, sůl

Postup: Křidýlka opereme, vložíme na plech, osolíme a přidáme med a sojovo-houbovou omáčku. Vše dobře promícháme, přikořeníme špetkou chilli. Necháme v chladu uležet do druhého dne. Pečeme v troubě na 200 stupňů, během pečení po 20 minutách důkladně promícháváme. Podáváme s bramborovou kaší nebo se zeleninovou rýží.

Čínské placičky

Suroviny: 1 kg masa (drůbeží nebo vepřové), 6 vajec, 2 lžičky hořčice, 2 cibule, 1 lžíce magi, 2 lžíce worchestru, 2 lžičky soli, 1 lžička kari, 8 lžic oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce cukru krystal, 2,5 lžíce maizeny, troška chilli nebo pálivé papriky

Postup: Maso nakrájíme na nudličky (nebo umeleme na masovém mlýnku na větším noži), přidáme koření a všechny přísady a vše dobře promícháme. Necháme v chladu uležet do druhého dne. Z hmoty tvoříme na pánvi malé placičky a smažíme.

Vytisknout stránku Vytisknout stránku30. 9. 2015, 11:59, zobrazeno 1744x